Zuglói rejtélyek

Zuglói rejtélyek

Zuglóban látták a bakurászt

2023. július 11. - denyul

Kétségtelen, hogy az éjszakában portyázó rémek közül az egyik legrejtélyesebb, ugyanakkor legveszélyesebb lény a bakurász. Bár a Magyar Néprajzi Lexikon szerint a bákász néven is ismert szörny egy "bakarasznyi magas, (...) kapanyélfaszú emberke", a tudomány mai állása szerint a lény valamivel nagyobb lehet, mint egy átlagos testmagassággal rendelkező felnőtt férfi, csupán testtartása és mozgása miatt könyvelték el alacsonynak. Arról, hogy a rém hímvesszője valóban kapanyél alakú-e, nincsenek megbízható információink, hiszen az élő szemtanúk közül senkinek nem nyílt alkalma a bakurász ágyékát alaposan megfigyelni. A leírások alapján a szörny egy vézna emberszabású, aki mégis temérdek állatias vonással rendelkezik. Végtagjai aránytalanul hosszúak, a szeme vörös. Az összes feljegyzett észlelés éjjel történt; egyes szemtanúk szinte hangtalanul látták elsuhanni a bokrok között, mások szerint komótosan, görnyedten haladt és meglepően hangos, hörgő hangokat adott ki. 

 

A népi bölcsesség szerint a bakurász kifejezetten gyerekekre vadászik, azonban ma már erről is intenzív vita folyik a tudományos közösség berkeiben. Bár tény, hogy a lényhez kötött eltűnések és gyilkosságok áldozatai között kiemelkedően magas a fiatalkorúak száma, több szakértő azon a véleményen van, hogy a szörny hasonló veszélyt jelent bárki számára, aki a közelébe kerül, a statisztikákat pedig a gyerekek óvatlan viselkedése magyarázza.

 

Bár a mítikus lény kétségtelenül megérdemelne egy alaposabb jellemzést (amit a jövőben tervezek megírni), itt inkább rátérek egy sokkal sürgetőbb kérdésre, amely egyben cikkem lényege is: merre jár most a bakurász?

Kutatásom megkezdésekor a bakurász hollétéről a legfrissebb hiteles információ 2016-ból származott: megbízható források bizonyítják, hogy 2014 és 2016 között a lény Baranya megyében tartózkodott. Az is ismert, hogy 2015 teléig a megye északi részén portyázott, majd 2016-tól Pécsen és annak környékén észlelték, a szörny ezutáni mozgását azonban mindeddig rejtély övezte. A következőkben bemutatom mindazt, amit a kutatásom során az azóta eltelt időszakról sikerült megerősítenem.

 

Az észlelések szerint a bakurász 2016 nyarán elhagyta Pécs városát, és legalább 2017 őszéig Baranya nyugati részén tartózkodott. A következő időszakra vonatkozóan viszonylag kevés beszámolót találtam, így ezekről az évekről csak egy homályos képet tudok festeni a bakurász mozgását illetően. Annyit bizonyosan megállapíthatunk, hogy legkésőbb 2018 nyarán már átlépett Somogy megyébe: ezt Szulok környékéről több hiteles forrás is alátamasztja. Ezt követően azonban csak jóval később, 2021 februárjában azonosították a bakurászt, ezúttal Buzsák környékén. 2021 nyarától aztán jelentős számú forrás Balatonfenyvesre, illetve annak környékére helyezi el a rémet. Itt tartózkodhatott egészen addig, amíg 2022 elején minden jel szerint megindult keletre a Balaton mentén, majd északra a főváros felé. Az olvasó bizonyára emlékszik a pánikra, amely a fővárost jellemezte 2022 tavaszán, amikor egyértelművé vált, hogy a borzalmas rém, amennyiben nem vált hirtelen irányt, legkésőbb márciusban megérkezik Budapestre.

 

Bár érdekfeszítő kérdéskör, annak elemzésére nem térek itt ki, hogy a bakurász hogyan alkalmazkodhat egy nagyvárosi környezethez. Annyi bizonyos, hogy az észlelések szerint a lény a parkos/fás, illetve gazos zöld övezeteket szereti. Az első fővárosi beszámoló 2022 márciusából származik, amikor a Dél-Budai Hegységben látták. A következő észlelés április végén történt, ez már Zuglóban. Mindeddig senki nem adott kielégítő magyarázatot arra, hogy a bakurász hogyan jutott el a Duna budai oldaláról a pestire, ráadásul észrevétlenül, azóta viszont több beszámoló arra mutat, hogy mindmáig a XIV. kerületben tartózkodik. A szemtanúk beszámolói mellett jó okunk van feltételezni, hogy a szörnyhöz fűzödnek a 2022-es és 2023-as zuglói eltűnések.

 

Bár a lény viszonylag nagy távolságot képes megtenni akár egy éjszaka alatt, feltételezhető, hogy a pesti zöld övezetek alacsony száma miatt elsősorban Zugló határain belül vadászik. A beszámolók alapján a Wass Albert tér környéke kiváltképp veszélyes lehet éjszaka, de érdemes óvatosnak lenni Zugló egész területén, sőt, a szomszédos XV. és XVI. kerületek lakói is vigyázzanak!

A bejegyzés trackback címe:

https://zugloirejtelyek.blog.hu/api/trackback/id/tr3118164840

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása